Πεσόντες

Πεσόντες Υπερ Πατρίδος – Αγωνιστές

Στο δημοτικό σχολείο, στον προαύλιο χώρο υπάρχουν τρεις επιτύμβιες πλάκες, όπου αναφέρουν ονοματεπώνυμα συγχωριανών μας οι οποίοι έλαβαν μέρος σε αντίστοιχες μάχες και έπεσαν υπέρ πατρίδος.

Απευθυνόμενοι εγγράφως στο Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας, για όλους τους αναγραφόμενους για παράθεση στοιχείων απώλειας (ημερομηνία, τόπος θανάτου, αιτιολογία) μας απέστειλαν τα δελτία πεσόντων που υπήρχαν και αναρτήθηκαν αντίστοιχα.

Για τους πεσόντες 1912-1913 δεν υπήρχαν δελτία και μας εζητήθει να απευθυνθούμε στο στρατολογικό γραφείο Πατρών, όπου υπαγόμαστε για έκδοση πιστοποιητικού Τύπου Α. Απευθυνόμενοι στο Στρατολογικό γραφείο Πατρών που ανήκουμε μας γνωστοποιήθηκαν οι τρόποι και διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να προβούν στην αναζήτηση των στοιχείων και μετέπειτα έκδοση πιστοποιητικών.

Μετά τα παραπάνω ,αναρτήθηκαν έντυπες ενημερώσεις στα καταστήματα του Χωριού, εάν υπάρχουν απόγονοι πεσόντων να ενημερωθούν και παράλληλα να προβούμε στη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών
Καθώς δεν υπήρξε σχετική ανταπόκριση, (εικάζουμε πως ενδεχομένως δεν υπάρχουν απόγονοι πεσόντων ή πιθανώς διαμένουν εκτός χωριού και δεν ήταν εφικτό να ενημερωθούν.)

Σε εξέλιξη είναι ωστόσο η διαδικασία αναζήτησης συγκέντρωσης στοιχείων των παρακάτω πεσόντων, με σκοπό την έκδοση των πιστοποιητικών.

ΜΝΗΜΕΙΟ-ΠΕΣΟΝΤΩΝ

1912-1913: ΄Α ΚΑΙ ΄Β ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΠΕΣΟΝΤΕΣ
ΌΝΟΜΑ ΔΕΛΤΙΟ
ΛΟΧΙΑΣ ΚΟΥΡΝΟΥΤΟΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ Κ. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΑΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ

1914-1922 Ά ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

ΠΕΣΟΝΤΕΣ
ΌΝΟΜΑ ΔΕΛΤΙΟ
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΛΟΧΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΟΥΛΑΣ Θ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΙΩΑΝΝΗΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ ΣΟΦ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ Ν. ΠΕΤΡΟΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

1940-1944 ΄Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΠΕΣΟΝΤΕΣ
ΌΝΟΜΑ ΔΕΛΤΙΟ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Β. ΑΝΔΡΕΑΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΑΥΚΑΝΙΩΤΗΣ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δελτίο Πεσόντα 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δελτίο Πεσόντα 

Πηγή ενημέρωσης, Δελτία, Πίνακας πεσόντων : ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ/ΔΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ Δ4

Καυκανιώτης Α. Γεώργιος

Καυκανιώτης Α. Γεώργιος. Πεσών υπέρ Πατρίδος

ΠΕΣΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ 1912

Ο Γεώργιος Αντωνόπουλος από το Κολίρι της Ηλείας υπηρετούσε στο εκστρατευτικό σώμα ως πυροβολητής.

Την 29η Νοεμβρίου 1912 ο διοικητής του τάγματος προφυλακών του αριστερού τομέα, λοχαγός Παπακυριαζής, ζήτησε να αποσταλεί μια διμοιρία με πυροβόλο στο ύψωμα “Κορακάρη” για να βληθεί από εκεί η κορυφή “Κακιά Σκάλα” και οι γύρω λόφοι από τις οποίες οι Τούρκοι παρενοχλούσαν τον 2ο λόχο του που βρισκόταν στον Δαφνώνα.

Για το ανέβασμα του πυροβόλου στον “Κορακάρη” επιστρατεύθηκαν εκατοντάδες νέοι της Χίου με προτροπή και καθοδήγηση του πάντοτε πρόθυμου δεκανέα Γεωργίου Ι. Χωρέμη, οι οποίοι σε ελάχιστο χρόνο ανέβασαν με τα χέρια το πυροβόλο στην κορυφή.

Την εκτέλεση των βολών ανέλαβε ο Γεώργιος Αντωνόπουλος ο οποίος κατέπληξε τους πάντες με την σκοπευτική του δεινότητα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι εντοπίζοντας ομάδα έξι όρθιων Τούρκων στρατιωτών στην κορυφή της “Κακιάς Σκάλας” σκόπευσε και έστειλε την οβίδα ανάμεσα τους θέτοντάς τους εκτός μάχης.

Πηγή ενημέρωσης:  Από το βιβλίο “Ιστορία τη απελευθερώσεως της Χίου κατά το 1912”, του Υποστράτηγου Πέτρου Γ. Καρακασσώνη.                                                  

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1912-1921

Γεώργιος Αντωνόπουλος - Σκοπευτής του δεξιού πυροβόλου ΚΟΡΑΚΑΡΗ

Γεώργιος Αντωνόπουλος
Νικόλαος Τσούμπας - Αγωνιστής στη Μικρασιατική εκστρατεία

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΜΠΑΣ 1919. Αγωνιστής στην Μικρασιατική εκστρατεία. Πατέρας της Γεωργίας Τσούμπα Καραχάλιου (ο εξ αριστερών).

Διονύσιος Βλαχόπουλος - Αγωνιστής στη Μικρασιατική εκστρατεία

ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 1921. Αγωνιστής στην Μικρασιατική εκστρατεία.
Πατέρας Φώτη Βλαχόπουλου.

metalia-koliri

Δίπλωμα απονομής μεταλλίων στον ΦΙΛΙΠΠΟ ΤΣΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Αγωνιστής στην εκστρατεία κατά της Τουρκίας 1912 και της Βουλγαρίας το 1913. Πατέρας Δημητρίου Τσούμπα.

Κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940) εκτός των παραπάνω συγχωριανών που έπεσαν ηρωικά στα βουνά της Αλβανίας, κάποιοι  Στρατιώτες  επέστρεψαν στο χωριό με κρυοπαγήματα και ακρωτηριασμούς κάτω άκρων,  εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών του χειμώνα 1940-41, του σκληρότερου χειμώνα της τελευταίας τότε εικοσαετίας.

Μαρτυρίες κάνουν λόγω για περίπου τέσσερις (4) άδειες πώλησης τσιγάρων που τους εδόθησαν απο την Πολιτεία ως βοήθημα για τις υπηρεσίες που προσέφεραν και τους σημάδεψαν για την υπόλοιπη ζωή τους.

Αυτοί ήταν:   Αχιλλέας Θ. Παναγιωτόπουλος,   Ιωάννης Δ. Καραχάλιος.,  Αντώνης  Διον.  Καλατζής  και Νικόλαος Στεφ. Χαραλαμπόπουλος.

Πηγή ενημέρωσης: Αναζήτηση στοιχείων μαρτυρίες κατοίκων.

error: