Ιεροί Ναοί

Από τον Ι’ αιώνα υπάρχει Επισκοπή Ωλένης ή Βολένης, υποκείμενη άλλοτε στην Μητρόπολη Κορίνθου και άλλοτε εις την Παλαιών Πατρών, κάποτε όμως και ανεξάρτητη.

Έδρα της Επισκοπής Ωλένης υπήρξε κατά καιρούς και κατά χρονολογική σειρά η Αρχαία Ήλιδα (Παλαιόπολις), η Ώλενα, η Ανδραβίδα, η Γλαρέντζα, η Γαστούνη και τέλος ο Πύργος.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος, στον κώδικα της Ιεράς Μητροπόλεως (σελίδα 1), αναφέρει σχετικά: “Προ του 1821 δεν γνωρίζομεν επακριβώς που είχον την έδρα των οι αείμνηστοι προκάτοχοι ημών. Η αρχαιοτέρα επιτόπιος παράδοσις μας πληροφορεί ότι μέχρι το 1821 οι επίσκοποι πάσης Ήλιδος, ως ετιτλοφορούντο τότε, παρέμενον οτέ μεν εν Γαστούνη, οτέ δε εν Πύργω. Ο τελευταίος προκάτοχος ημών, ο Ωλένης Φιλάρετος ο Βυζάντιος ο και εθνομάρτυς… είναι ιστορικώς βεβαιωμένον ότι είχεν την έδραν του εν Πύργω.”

Σημαντικός σταθμός για την ιστορία της Μητροπόλεως μας είναι ο διαχωρισμός και η ανεξαρτητοποίηση αυτής το έτος 1899 από μέχρι τότε Ιερά Αρχιεπισκοπή Πατρών και Ηλείας, κατ’ αρχήν ως ανεξάρτητος Επισκοπή Ηλείας και από το 1922, ως Μητρόπολις Ηλείας.

Πηγή ενημέρωσης : Ιερά Μητρόπολις Ηλείας

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ – ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ – ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΑ

Σήμερα στο χωριό υπάρχουν δύο (2) ιεροί Ναοί: Των Αγίων Θεοδώρων στην πλατεία, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (κοιμητήριο) βορειοανατολικά του χωριού, ένα (1) εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του βουνού Αϊ-Λιά και τρία (3) εικονοστάσια: της Αγίας Μαρίνας επί της οδού Κολιρίου πριν το Δημοτικό σχολείο, της Αγίας Τριάδος στην αγροτική περιοχή Μεσαριάς και του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου στην περιοχή Λιθαρός, που υπάγονται στην ενορία Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων.

Για την υπάρχουσα ενορία του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων υπάρχουν πολύτιμα καταγεγραμμένα στοιχεία.

Για τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (κοιμητήριο) δεν υπάρχει χρονολογικό στοιχείο θεμελίωσης ή τελετής των εγκαινίων του.

Σύμφωνα με την απάντηση της εφορίας αρχαιοτήτων Ηλείας, η ίδρυση του ναού χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα ή γύρω στο 1900.

Μετά το θάνατο του Μητροπολίτη Εθνομάρτυρα Φιλάρετου στις 13 Σεπτεμβρίου 1821 στις φυλακές της Τρίπολης, η επισκοπή έμεινε για λίγα χρόνια ακέφαλη μέχρι να οριστεί, ως τοποτηρητής, ο πρώην Λαρίσης Κύριλλος Βογάσαρης. Στη συνέχεια ακολούθησε ο Δαμαλών Ιωνάς. Τελικά, με Βασιλικό διάταγμα, η Επισκοπή Ωλένης συγχωνεύθηκε με την Μητρόπολη Πατρών και την Μητρόπολη Ηλείας έως το 1899, στη συνέχεια, και μέχρι το έτος 1922, λειτούργησε ως ανεξάρτητη Επισκοπή Ηλείας και τέλος, από το 1922, ως Μητρόπολη Ηλείας.

Κατά τη διαδικασία της αναζήτησης αρχειακού υλικό ή στοιχείων που αφορούν τα εκκλησιαστικά του χωριού, υπήρξε επικοινωνία με τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Αχαΐας. λόγω της τότε υπαγωγής (έως το 1899) της Επισκοπής στην Μητρόπολη Πατρών και την Μητρόπολη Ηλείας. Η απάντηση ήταν ότι υπήρχαν αρχεία στο υπόγειο, τα οποία όμως καταστράφηκαν από πλημμύρα πριν χρόνια.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου προϋπήρχε του σημερινού ενοριακού ναού Αγίων Θεοδώρων, καθώς υπήρξε έγγραφο του 1890 το οποίο όριζε ως εφημέριο του κοιμητηρίου τον Ιερέα Μάρκο Μαρκόπουλο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από ακούσματα των προγόνων τους, ο Ιερός Ναός έχει χτισθεί πολύ παλιά, ενδεχομένως και προεπαναστατικά, (στοιχείο σε αναζήτηση, καθόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ενότητα, Τουρκική σκλαβιά).

Σύμφωνα με κάποια άλλη μαρτυρία, αναφέρεται ότι στη σημερινή θέση του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων, υπήρχε δασωμένος λοφίσκος, στην κορυφή του οποίου υπήρχε ένας μικρός Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αναζήτηση, έρευνα και συλλογή στοιχείων, και ύστερα από την ανάλυση όλων των δεδομένων, είναι τα εξής:

Η πρώτη Εκκλησία που χτίστηκε στο χωριό ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι, το οποίο ήταν και το κοιμητήριο του χωριού και παραμένει μέχρι σήμερα. Η εκκλησία αυτή ήταν χτισμένη στην ίδια θέση που βρίσκεται ο σημερινός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου και χρονολογείται προεπαναστατικά.

Η δεύτερη Εκκλησία του χωριού ήταν ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων. Ο ναός αυτός ήταν ένα εκκλησάκι και ήταν χτισμένο στον δασωμένο λοφίσκο, στην ίδια θέση που είναι ο ενοριακός Ναός Αγίων Θεοδώρων σήμερα.

Αναζητώντας στοιχεία στα Γενικά αρχεία του Κράτους @ρχειομνήμων, «Εκλογικά συλλογής Γεωργίου Λαδά», βρίσκουμε ψηφιακό αντίτυπο, στο οποίο αναφέρεται:

Τον Οκτώβριο του 1843, στον Ι.Ν Αγίων Θεοδώρων Κολιρίου μετά την θεία λειτουργία, ψήφισαν οι έχοντες δικαίωμα ψήφου με βεβαίωση του τότε ιερέα Ιωάννη Ταυλού.

Ακριβή στοιχεία θα αναρτηθούν μετά την επεξεργασία του στην κατάλληλη ενότητα.

Αγία Τριάδα

Αγία Τριάδα

Αγία Μαρίνα

Αγία Μαρίνα

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι λιθόκτιστος ναός στον τύπο της βασιλικής με λίγα μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως τα τοξωτά παράθυρα και η θύρα εισόδου. Χρονολογικά ο ναός μπορεί να τοποθετηθεί στα τέλη του 19ου αιώνα ή γύρω στο 1900. Το κτίσμα έχει κατά καιρούς στο παρελθόν υποστεί σημαντικές βλάβες που αντιμετωπίστηκαν με κακότεχνο τρόπο (λ.χ. πλινθοδομή σε άνω τμήμα αψίδας, αναδιαμόρφωση αετωματικής απόληξης υπερθύρου εισόδου) με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η όλη εξωτερική του εμφάνιση.  Το 1995 η τότε αρμόδια έκτη εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων αποφάσισε σχετικά με την υλοποίηση εργασιών στερέωσης του Ναού (μανδύας από οπλισμένο σκυρόδεμα μόνο εσωτερικά) για την αντιμετώπιση των βλαβών από το σεισμό του 1993. Ο ναός δεν είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο, ωστόσο προστατεύεται αυτοδίκαια από την αρχαιολογική νομοθεσία (Ν.3028/2002) και για οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτό είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας).

Πηγή ενημέρωσης: Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας  

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ

Ο Ιερός Ναός  Αγίου Νικολάου βρίσκεται βορειοανατολικά και αποτελεί το Κοιμητήριο του χωριού. Είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα διαφορετικού ύψους, το βόρειο και νότιο, στα οποία βρίσκονται τα μνημεία των κεκοιμημένων προγόνων μας και περικλείεται περιμετρικά από μαντρότοιχο.

Μεταξύ των μνημείων υπάρχουν περικαλλείς μαρμάρινοι γλυπτοί οικογενειακοί τάφοι παλιάς εποχής (Διπλάρη, Μπαλοδήμα, Γαλανόπουλου). Επίσης, στην ανατολική πλευρά, πίσω από το Ιερό του Ναού, υπήρχε παλαιότερα περικαλλής μαρμάρινος γλυπτός τάφος, φιλοτεχνούμενος με την προτομή του κοιμηθέντα, που αποτελούταν από ατόφια μάρμαρα ιδιαίτερου βάρους.

Παλιότερα η είσοδος προς το Ναό γινόταν από μία χαμηλή πέτρινη σκάλα, η οποία κατέληγε σε μία μεταλλική μασίφ δίφυλλη πόρτα ανάμεσα σε δύο πέτρινες μαντροκολόνες. Στην αριστερή πλευρά υπήρχε κήπος με λουλούδια και στο βάθος μία στέρνα για την αποθήκευση νερού. Στον προαύλιο χώρο του Ναού, στην δυτική πλευρά, υπάρχουν μεγάλα δέντρα ακακίες από παλαιότερες εποχές.

Στο κέντρο βρίσκεται ο Ναός, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Ο ναός είναι μονόκλιτου βασιλικού ρυθμού, στην πρόσοψή του υπάρχει ένθετη μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφη παράσταση του δικέφαλου αετού, που αποτελεί στοιχείο βυζαντινού συμβόλου. Το καμπαναριό είναι από λευκό μάρμαρο και αποτελείται από τέσσερις (4) κίονες, πάνω στους οποίους είναι τοποθετημένος ο μαρμάρινος ημικυκλικός θόλος.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (Κοιμητήριο)

ΙΕΡΟΣ---ΝΑΟΣ-ΑΓΙΟΥ-ΝΙΚΟΛΑΟΥ1

O Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου ήταν η πρώτη ενορία του χωριού, και σε αυτή ανήκε το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία της οικογένειας Κωνσταντίνου Διον. Κράλλη.

Συνεκτιμώντας διάφορα στοιχεία, από μαρτυρίες κατοίκων του χωριού από τους προγόνους τους, η χρονολογία κατασκευής του ναού μπορεί να τοποθετηθεί τον 19 αιώνα, ενώ πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Ναός χτίστηκε προεπαναστατικά.

Η χρονολογία κατασκευής του ναού, βάσει παρακάτω νέων στοιχείων, προσδιορίζεται το 1869.

Στη θέση του σημερινού ναού, προεπαναστατικά, υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον ίδιο Άγιο και, από κτίσης του, ήταν το κοιμητήριο του χωριού.

Ο πρώτος Ιερέας πριν την επανάσταση  ήταν ο Αθανάσιος Ταυλός (1).

Το 1835 Ιερέας είναι ο Ιωάννης Ταυλός (2), γεννηθείς το 1800, κάτοικος Κολιρίου και ανιψιός του πρώτου Ιερέα.

Το 1840 Ιερέας είναι ο Ιερομόναχος Συνέσιος (3).

Το 1849 Ιερέας είναι ο Παναγιώτης Τσαυλής, κάτοικος Κολιρίου.

Το 1852 ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου έχει στη κατοχή του προ χρόνων ένα περιβόλι στην περιοχή Αγίας Παρασκευής. Επίτροποι του Ιερού Ναού είναι οι Διπλάρης Κων., Αντωνόπουλος Βασ. και Συλαϊδής Ευστάθιος, σύμβουλος.

Το 1860 οι επίτροποι των Ιερών Ναών Αγίων Θεοδώρων και Αγίου Νικολάου Αντωνόπουλος Βασ., Συλαϊδής Μεταξάς και Διπλάρης Ανδρέας αναθέτουν στον ζωγράφο Διονύσιο Κουσουριάδη, ο οποίος ήταν κάτοικος Πύργου με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, να αγιογραφήσει τον Παντοκράτορα των Αγίων Θεοδώρων ομοίως με τον Παντοκράτορα του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πύργου. Το κόστος της αγιογράφησης ήταν 50 δραχμές.

Το 1861 ο Δημουλιάς Δημήτριος επιτρέπει στον χτίστη Αναστ. Μητσόπουλο να βγάζει όση πέτρα χρειάζεται ώστε να αποπερατωθεί η Εκκλησία και η μάντρα του κοιμητηρίου.

Το 1865 Ιερέας είναι ο Σπύρος Ηλιόπουλος.

Το 1869 οι Θ. Δρακόπουλος και Ι. Μπαρτζελιώτης, επίτροποι, αναθέτουν στον Β. Πώλου και Β. Δεσποτόπουλο, χτίστες από τα Λαγκάδια, την ανέγερση καινούργιου Ναού Αγίου Νικολάου στην θέση του παλιού, βάσει σχεδίου του μηχανικού του Δήμου Θ. Βασκουδάκη. Συμβόλαιο 679/15-6-1869 Κ. Καλογερόπουλου.

Το 1875 Ιερέας είναι ο  Αναστάσιος Λαμπρόπουλος (4)

Το 1875 γίνεται πλακόστρωση του Αγίου Νικολάου με μάρμαρα καλής ποιότητος, πελεκημένα εντέχνως και προερχόμενα από την Αθήνα. Συμβ.17765/11-3-1875 Ζώη Κουζαζάννη.

Το 1876 οι επίτροποι Νικόλαος Κανελόπουλος και Αντώνης Καλατζής επιτρέπουν στον κεραμοποιό Ιωάννη Καραμπίνη να κόψει χαμόκλαδα από την περιοχή Κολιρίου για τα καμίνια του αντί 3000 κεραμιδιών.

Το 1889 ο Κούλας Θ. Ιωάννης αναθέτει στον Μορισαίο Γεώργιο, γλύπτη από την Τήνο, να κατασκευάσει το καταπεσόν κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, εξ ιδίας δαπάνης 1.100 δραχμών.

Το 1897 Ιερέας είναι ο Διονύσιος Παπατσουρής από το Σκουροχώρι.

Το 1902 Ιερέας είναι ο Βασίλειος Καραθανάσης.

 Το 1904 Ιερέας είναι ο Μάρκος Μαρκόπουλος και μετέπειτα  ο πρώτος Ιερέας της νυν ενορίας Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων (Ενδεχομένως ο παραπάνω να υπήρξε ιερέας του ναού το 1890).

Πηγή ενημέρωσης: Αναζήτηση στοιχείων, μαρτυρίες κατοίκων.

(1)  Ιερέας Αθανάσιος Ταυλός:  Απεβίωσε πριν το 1840. Σύζυγός του ήταν η Αθανασία Σταυροπούλου και είχε μια κόρη Παναγιώτα σύζυγος Γ. Γαλανόπουλου.
(2)  Ιερέας Ιωάννης Ταυλός: Συνυπηρέτησε με τον Ιερομόναχο Αρχιμανδρίτη Συνέσιο, ο οποίος  ήταν εκ περιτροπής. Το όνομα του Ιωάννη Ταυλού το συναντάμε και στο μικρό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων το 1843 (ψηφοφορία εκλογών.)
(3)  Ιερομόναχος Συνέσιος: Προεστός κατά τον Βύρων Δάβο (Ιστορία του Πύργου και 17 περιχόρων) μαζί με τον Δημογέροντα Θεόδωρο Μπαρτζελίστη.
(4) Ιερέας Αναστάσιος Λαμπρόπουλος: Η καταγωγή των προγόνων  του ήταν από το Πελόπιο όπου μετοίκησαν στο Κολίρι. Αργότερα άλλαξαν την επωνυμία τους από Τσατζούρης σε Λαμπρόπουλος . Το σπίτι που διέμεναν ήταν εκεί που διαμένει σήμερα η Βάσω Τσαγκρή (Τσατζούρη), απόγονος της οικογένειας. Σε ψηλό πέτρινο σπίτι στην ανατολική πλευρά έμεναν οι Τσατζουραίοι και στη δυτική πλευρά του σπιτιού διέμενε η οικογένεια Πολυτσόπουλου.
Ο τάφος του βρίσκεται πίσω στο Ιερό του Ναού μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Μιχαλά.

Στις 26 Μαρτίου 1993 Την 26 Μαρτίου 1993 στις 14:10 η Ηλειακή πρωτεύουσα δονήθηκε από συνολικά έξι σεισμούς, εκ των οποίων ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος επέφερε σημαντικές  βλάβες στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Ιερό και στο τέμπλο, ο δε Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων κρίνεται από τεχνικό κλιμάκιο ακατάλληλος. Οι λειτουργίες γίνονται πλέον στον Άγιο Νικόλαο, η δε Αγία Τράπεζα στήνεται εν τω μέσω του Ναού λόγω ακαταλληλότητας του Ιερού. Ο κόσμος φοβούμενος τελεί τα μυστήρια σε άλλες ενορίες και οι εκκλησιαζόμενοι είναι λίγοι.

Στις 10 Μαρτίου 1995 σε τοπική εφημερίδα δημοσιεύονται τα παρακάτω με θέμα: ΚΟΛΙΡΙ: Χάνεται ένα σπουδαίο μνημείο υστεροβυζαντινής αρχιτεκτονικής για τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Στις 15 Μαρτίου 1995 στην παραπάνω τοπική εφημερίδα δημοσιεύονται τα παρακάτω με θέμα: Σταμάτησε η επισκευή του ναού στο Κολίρι.

Στις 15 Μαρτίου σε άλλη τοπική εφημερίδα δημοσιεύονται τα παρακάτω με θέμα: Χωρίς Εκκλησία έμειναν στο Κολίρι.

Κολίρι - Απόκομμα 5

*Πηγή ενημέρωσης: Εφημερίδα “Πρωινή”, 10 Μαρτίου 1995, σελίδα 7.             

Απόκομμα 4

* Πηγή ενημέρωσης: Εφημερίδα “Πρωινή”, 15 Μαρτίου 1995, σελίδα 7.

Απόκομμα 3

*Πηγή ενημέρωσης: Εφημερίδα “Πατρίς”, 15 Μαρτίου 1995.

Στις 11 Μαΐου 2002 τοπική εφημερίδα δημοσιεύει τα παρακάτω με θέμα: Αναβιώνει από πέρυσι η λαμπρή θρησκευτική πανήγυρης προς τιμήν του Αγ. Νικολάου στο Κολίρι.

Αναβίωση θρησκευτικής πανήγυρις Μάη Νικόλα στο δημοτικό σχολείο

Απόκομμα 2

* Πηγή ενημέρωσης: Εφημερίδα “Πατρίς”, 11 Μαΐου 2002, σελίδα 7.

Θρησκευτική πανήγυρις Μάη Νικόλα στην Αγία Μαρίνα

Πανηγύρι Μάι Νικόλα στην Αγία Μαρίνα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Το 1900 γίνεται η θεμελίωση του υπό κατασκευή ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων.

Ο Πρώτος Ιερέας είναι ο Μάρκος Μαρκόπουλος.

Στις 07-12-1931  Πρακτικά συνεδρίασης του Δικαστηρίου Πρωτοδικών (Άνοιγμα ιδιόχειρης διαθήκης του Αριστοτέλη Διπλάρη, κάτοικου Κολιρίου).

“Την 12-07-1931 ο Αριστοτέλης Διπλάρης, 77 ετών, επιθυμώ να διαθέσω την περιουσία μου μετά ο θάνατό μου και εγκαθιστώ γενικό κληρονόμο εφάπαξ κινητής και ακίνητης περιουσίας μου με τους παραπάνω περιορισμούς. Στο Μανωλοπούλειο δημοτικό νοσοκομείο, καταλείπω δε τα εξής κληροδοτήματα υπέρ του ανεγειρόμενου εν Κολλυρίω Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων το ανήκω εις εμέ ήμι εξ αδιαιρέτων της εν Κολλυρίω κατά της ανωγείου οικίας μου μετά των συνεχομένων ταύτης χαμογείων μετά της αυλής και εν γένι της περιοχής αυτών υπό των όρον όπως εκ του τμήματος της κενός τούτο ομού κατασκευασθεί εικονοστάσιον του Ιερού Ναού κενό μετά των καταλλήλων εν γένει και συνήθων εικόνων και να προστεθεί η εικόνα του Αγίου Ανδρέου ουν το όνομα εφέρει ο πατήρ μου και εν γένει το ει γένει το ει κοινοτάφιο κατασκευασθεί ανάλογου προς την όλη απόσταση του Ναού. Το τίμημα της διατιθέμενης προς τούτο οικίας υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες δραχμές, επομένως επαρκεί προς τον ειρημένο σκοπόν.”

Ι.Ν Αγίων Θεοδώρων

ΙΕΡΟΣ-ΝΑΟΣ-ΑΓΙΩΝ-ΘΕΟΔΩΡΩΝ

“Το δε τυχόν πλεόνασμα όπερ ήθελε προκύψει εκ της εκποίησης της οικίας να διατεθεί εις άλλας ανάγκας του Ναού. Εις το κατώτερο μέρος του Εικονοστασίου να αναγραφή η εξής φράση: Το εικονοστάσιο τούτο ανηγέρθη εις μνήμη του Ανδρέα Κ. Διπλάρη υπό του υιού του αυτού Αριστοτέλους. Εάν τυχόν αμελήσει η αδιαφορήσειν όπερ υποθέτω αδύνατον ως ανόσιον, οι επίτροποι του ειρημένου Ναού δηλώ ότι ανακαλώ το κληροδότημα και αναθέτω τη φροντίδα της εκτελέσεώς του εις τον ως άνω γενικό γενικόν κληρονόμο μου Μανωλοπούλειο με τη θέληση εν  καιρώ το δέοντο εικονοστάσι.” (βλ. Υποσημείωση 1)

Την 25 Σεπτεμβρίου 1935 Ιερέας της ενορίας είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Την 25 Απριλίου  1937 Ιερέας της ενορίας γίνεται ο Δημήτριος Αγγελόπουλος κάτοικος Κολιρίου, έγγαμος.

 

Ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος.

Στις 19 Δεκεμβρίου 1949 η Μητρόπολη Ηλείας ανακηρύσσει σε τακτικό εφημέριο Κολλυρίου Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων διοριζόμενου σε τακτικό εφημέριο.

Ο Ηλείας Αντώνιος.

Στις 21-11-1949 επιστολή από την Μητρόπολη προς την ενορία Κολιρίου “να υποβάλλει πρακτικά συνεδρίασης του δικαστηρίου πρωτοδικών ως και αντίγραφα διαθήκης του αποβιώσαντος Αριστοτέλη Διπλάρη γιατί κληροδοτεί εις τον ομότερο Ιερό Ναό το ήμισυ της εξ αδιαιρέτου μιας οικίας του και παρακαλείστε για την έγκριση της αποδοχής της ως άνω δωρεάς καθότι το μητροπολιτικό συμβούλιο εν τη υπ’ αριθμό 25 αυτού συνεδρία εγκρίνει εκ μέρους ημών αποδοχήν του ως άνω κληροδοτήματος”.

Το 1950 υπάρχει αίτηση και δημιουργείται σύλλογος Φιλοπροόδων με σκοπό την αποπεράτωση του νεόδμητου Ναού με πρόεδρο τον Ηρακλή Καραχάλιο.

Στις τις 27-03-1950 έγγραφη απάντηση από το Μητροπολίτη προς το Εκκλησιαστικό συμβούλιο όπου αναφέρει: “Απαντώντες στην από 23-3-1950 αναφορά σας καθώς και στην αίτηση του συλλόγου Φιλοπροόδων, εγκρίνουμε με την υπ’ αριθμό 6Δ.Υ. περί προσωρινής στεγάσεως του τρούλου του υπό ανέγερση Ιερού Ναού Αγ. Θεοδώρων, εγχώριων κεράμων”.

Στις 20-01-1951 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας προς τον Μητροπολίτη “εις απάντηση του υπ’ αριθμού 1207 ημετέρου εγγράφου αναφορικά με την έγκριση αποδοχής κληροδοτήματος αποβιώσαντος Αριστοτέλη Διπλάρη υπέρ του Ιερού ναού Κολιρίου να μας αποστείλετε ελλείποντα δικαιολογητικά ήτοι: αντίγραφο εγκριτικής αποφάσεως του Μητροπολιτικού συμβουλίου και αντίγραφο της σχετικής πράξεως του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ως άνω Ιερού Ναού”.

Στις 23  Μαρτίου 1951 /αρ. πρωτ.900. Έγκριση του εκκλησιαστικού συμβουλίου Αγίων Θεοδώρων περί αποδοχής κληροδοτήματος του εν Πύργω αποβιώσαντος Αριστοτέλη Διπλάρη, εκ του ημίσεως  εξ αδιαιρέτου μιας οικίας υπέρ του ειρημένου Ναού.

Στις 9 Μαΐου 1951. Αίτηση του Ιερέα Δημ. Αγγελόπουλου προς Μητρόπολη “για έγκριση του εθίμου, ότι την 13 Μαΐου τελούμε εκκλησιαστική πανήγυρη εις μνήμη του Αγίου Νικολάου και κάνουμε περιφορά της εικόνας και την κρατάμε ολόκληρη την ημέρα για το προσκύνημα. Το δε εσπέρας την επαναφέρουμε”.

Στις 11 Μαΐου 1951, αριθ.πρωτ:791. Απάντηση της Μητρόπολης προς εκκλησιαστικό συμβούλιο ότι εγκρίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου εν τω χωρίο και την τοποθέτηση ταύτης εν το χώρο της πανηγύρεως ως και να επιστραφεί εν τω Ιερό Ναό.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1951. Ιερά Μητρόπολη Ηλείας εγγράφως προς Υπουργείο Θρησκευμάτων ότι εγκρίνεται να γίνει αποδοχή του κληροδοτήματος ως διατυπώνεται εν τη διαθήκη και ως αναγράφεται εν τη υποβληθείσα αίτηση του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων.

Ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Καλαϊτζής Ιωάννης.

Στις 16 Ιανουαρίου 1952 απάντηση του Υπουργείου Παιδείας γενική διεύθυνση θρησκευμάτων προς τη Μητρόπολη Ηλείας όπου αναφέρετε ότι “εγκρίνει την από 25-09-1949 πράξη του ειρημένου εκκλησιαστικού συμβουλίου περί αποδοχής εκ μέρους του Ιερού Ναού του αποβιώσαντος εν Πύργω Αριστοτέλη Διπλάρη, καταληφθείσες αυτώ κληροδότημα εκ του ήμισυ εξ αδιαιρέτου μιας οικίας ή αλλιώς ποσού δραχμών προπολεμικών 100.000 καταβλητέο υπό του γενικού κληρονόμου του αποβιώσαντος”.

Ο Υπουργός Μιχαήλ.

Στις 07-Ιουλίου 1952 συνεδριάζει το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγ. Θεοδώρων και αποφασίζει να εγείρει αγωγή κατά του Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου για την εκδίκαση της απαιτούμενης δαπάνης δια την κατασκευή του εικονοστασίου 4000000.

Στις 22 Αυγούστου 1952 Έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών: “Έχουμε την τιμή να φέρουμε εις γνώση ότι ο αποβιώσας Χρήστος Ευθυμίου Σορβατζιώτης, έμπορος, κάτοικος Πύργου, δια το υπ’ αριθμού 14799 από 20/03/1939 δωρητηρίου συμβολαίου του Συμβολαιογράφου Πύργου Νίκου Πάνου Δασιού εδωρήσατο δια δωρεάς εν ζωή προς το Κολλυρίω Ηλείας Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου άνευ ειδικού τινός σκοπού δύο (2) ελαιοστάσια μεθ’ όλων των εν αυτώ ελαιοδένδρων κείμενα, το μεν ένα εις θέσιν Καλύβα του ορίου Κολλυρίου εκτάσεως έξι (6) στρεμμάτων, το δε έτερον εκτάσεως τριών (3) στρεμμάτων εις θέσιν Άγιος Ηλίας”.

Στις 04 Δεκεμβρίου 1952 επιστολή του Μανωλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου προς τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων όπου αναφέρει ότι: “επί της 14-08-1952 η ακριβής θέλησης του διαθέτη να κατασκευασθεί εν το δέοντα καιρό το εικονοστάσιο των Αγίων Θεοδώρων λόγο του ότι ο διαθέτης τονίζει ότι τότε μόνο θα υποχρεούται το Μανωλοπούλειον εις την κατασκευή του εικονοστασίου όταν προκύψει δυσχέρεια περί την εκποίηση της κληροδοτηθήσας οικίας δια τον άτινα θα προσδιορισθεί εκ της πωλήσεως της άλλης περιουσίας του. Σήμερα όμως το νοσοκομείο δεν έχει αυτή την οικονομική ευχέρεια προς τη διάθεση των χρημάτων ούτε επωλήθη η άλλη περιουσία του διαθέτη, δεδομένου ότι η κληρονομιά ευρίσκεται στη γνωστή κατάσταση της δικαστικής διανομής. Κατόπιν των άνω το αδελφάτο του Μανωλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου δεν είναι εις θέση να προβεί εις την διάθεση του αιτούμενου ποσού”.

Ο Δήμαρχος Λετρίνων ως πρόεδρος του αδελφάτου του Δημοτικού Νοσοκομείου Μιχαλόπουλος.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1953 αίτηση του Ιερέα της ενορίας προς Μητρόπολη ότι: “δεν ενήργησε έρανο υπέρ του σεισμού νομίζοντας ότι θα αποτύγχανε γιατί οι ενορίτες ευρίσκονται εις τα αγροκτήματά τους ασχολούμενοι με τη συγκομιδή προϊόντων τους και οι ελάχιστοι παραμένοντες εν τη κοινότητα θα είχαμε ελάχιστα πράγματα. Ευαρεστούμε παράσχητη ημίν ολίγας ημέρας ώστε ο έρανος επιτύχει”.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1953 Απάντηση Μητρόπολης στο από 6-9-1953  αίτημα του Ιερέα ότι: “εγκρίνεται εν ευθέτω χρόνω διεξαγωγής εράνου υπέρ των σεισμοπλήκτων αδελφών.”

Φεβρουάριος 1954 Απάντηση του Μητροπολίτη προς την ενορία να ευρίσκεται στο Μητροπολιτικό μέγαρο την 11-02-1954 για εξέταση της υπόθεσης κληρονομιάς Διπλάρη.

Στις 28 Δεκεμβρίου 1954 αίτηση της ενοριακής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγ. Θεοδώρων προς τη Μητρόπολη Ηλείας για διευθέτηση του κληροδοτήματος προς την Εκκλησία του χωριού του αποβιώσαντος Αριστοτέλη Διπλάρη η οποία εκκρεμεί.

Στις 15 Ιανουαρίου 1955 έγγραφο από Μητρόπολη προς εκκλησιαστικό συμβούλιο Ιερού Ναό Αγ. Θεοδώρων: “Απαντώντας στην από 28-12-1954 αναφορά σας δια του παρόντος γνωρίζουμε υμίν το Μητροπολιτικό συμβούλιο εν τη υπ’ αριθμό 1 αυτού συνεδρία της 8 Ιανουαρίου δια της υπ αριθμό 1952 πράξη και σας παρέχει την αιτούμενη άδεια της έγερσης αγωγής ενώπιον του πρωτοδικείου Ηλείας κατά του Δημοτικού Μανωλοπούλειου νοσοκομείου Πύργου για την απόληψη της απαιτούμενης δαπάνης εκ δραχμών 40.000.000 δια την κατασκευή του εικονοστασίου του Ιερού Ναού σας Αγίων Θεοδώρων συμφώνως προς τους όρους της διαθήκης Διπλάρη”.

Μακαριστός Ιερέας Δημήτριος Αγγελόπουλος

Ιερέας Δημήτριος Αγγελόπουλος

Στις 28 Οκτωβρίου ο Γεώργιος Μπαλοδήμος χειροτονήθηκε διάκος (κάτοικος Κολιρίου).

Στις 11 Φεβ. 1956 αριθμός πρωτ:415. Μητρόπολη: Διορισμός αριστερού ιεροψάλτη Νικόλαου Μπαλοδήμου αντί του στρατευθέντος Παναγιώτη Γκογκάκη.

Το 1957 εγκαινιάζεται ο Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων από τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης και γίνεται η ενορία του χωριού, αντί του Αγίου Νικολάου. Ο Ιερός Ναός είναι βασιλικού τύπου τρίκλιτος (για τρία Ιερά).

Διάκος Γεώργιος Μπαλοδήμος στα ονομαστήρια κηρού μητροπολίτη Γερμανού Γκούμα

Διάκος Γεώργιος Μπαλοδήμος, στα ονομαστήρια Κυρού Μητροπολίτη Γερμανού Γκούμα.

Εγκαίνια Ι.Ν Θεοδώρων

Εφημερίδα “Πατρίς”

Στις 14 Δεκεμβρίου 1957 ο Ιεροδιάκονος Γεώργιος Μπαλοδήμος διορίζεται κατηχητής στο κατώτερο κατηχητικό σχολείο Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων.

Στις 16 Νοεμβρίου 1957: Μητρόπολη Ηλείας προς Ιερέα Κολιρίου ότι “εγκρίνεται ο αγιογράφος Δημήτριος Κόκκινος να φιλοτεχνήσει εικόνα Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και παραγγέλομεν υμίν την ανάρτηση  τούτης εν του Ιερού Ναού”.

Ιούνιος 1957: Αίτηση προς Μητρόπολη από εκκλησιαστικό συμβούλιο για εξαργύρωση τσεκ 150 δολαρίων εκ της ομογενούς Αντιγόνης Βασ. Τσόπελα εξ Αμερικής, για την αγορά πολυελαίου, δωρεά ομογενούς εξ Αμερικής.

Στις 22 Ιουνίου 1957/αριθ.πρωτ.1822: Έγκριση από Μητρόπολη για για την από Ιουνίου 1957 αίτηση έγκρισης του εκκλησιαστικού συμβουλίου για αγορά πολυελαίου.

Την 31η μηνός Δεκεμβρίου 1957 εκοιμήθη εν Κυρίω ο Ιερεύς Δημήτριος Αγγελόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Κολιρίου (Στις 8 Ιανουαρίου 1958 αναφορά του Ιερέως Σπήλιου Σπηλιόπουλου εφημερίου Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής προς Μητροπολίτη).

Στις 2 Φεβρουαρίου 1958: Αίτηση του φιλοπρόοδου συλλόγου προς το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την κατασκευή της οροφής.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1958 /αρ. πρωτ. 368: Η Μητρόπολη διορίζει αριστερό ιεροψάλτη τον Πάνο Γκογκάκη.

Στις 20 Μαρτίου 1958/αρ. πρωτ.244: Έγκριση από την Μητρόπολη περί αποδοχής χρηματικού ποσού για την κατασκευή οροφής.

Στις 5 Ιουνίου 1958 ο Ιερέας Σπήλιος Σπηλιόπουλος ορίζεται ως προσωρινός εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων.

Στις 21 Ιουνίου 1958: Αίτηση του συλλόγου φιλοπροόδων κατόπιν αποφάσεως της 16ης Φεβρουαρίου γενικής συνέλευσης των μελών του συλλόγου προς το εκκλησιαστικό συμβούλιο “να διαθέσει το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστεί για την κατασκευή ενός κώδωνος περίπου 250 οκάδων δια τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, παρακαλούμε όπως διαβιβασθεί η παρούσα αίτηση προς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη”.

Ο Πρόεδρος Ηρακλής Καραχάλιος.

Στις 23 Ιουλίου 1958/αρ.πρωτ.2138: Απάντηση στην αίτηση του φιλοπρόοδου συλλόγου από την Ιερά Μητρόπολη ότι εγκρίνει την περί αποδοχής χρημάτων εκ του συλλόγου φιλοπροόδων Κολιρίου για την κατασκευή κώδωνος του Ναού τους.

Στις 17 Νοεμβρίου 1958: Υποβολή αντιγράφου της υπ’ αριθμό 54 απόφασης της εκκλησιαστικής επιτροπής για την κατασκευή της σκάλας του κωδωνοστασίου.

Στις 24 Αυγούστου 1958 χειροτονήθηκε ο Ιεροδάκονος Γεώργιος Μπαλοδήμος σε Ιερέα από τον Κυρό Μητροπολίτη Γερμανό Γκούμα.

Την πρώτην Σεπτεμβρίου 1958 εξελέγη εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων ο ιερέας Γεώργιος Μπαλοδήμος.

Στις 20 Απριλίου 1959: Αίτηση του εκκλησιαστικού συμβουλίου προς Μητρόπολη για εξαργύρωση τσεκ είκοσι πέντε (25) δολαρίων εξ Αμερικής για να κατασκευασθούν τα καλύμματα της Αγίας Τράπεζας. Δωρεά από τον ομογενή Βασ. Τσόπελα.

Στις 10 Ιανουαρίου 1960: Εγκρίνει την υπ’ αριθμό 67/60 πράξη του εκκλησιαστικού συμβουλίου Αγ. Θεοδώρων περί αποδοχής δωρεάς έντεκα (11) ελαιοδέντρων εις θέσιν Αγιοργάκη ορίου Κολιρίου, προσφερθέντα στον Ιερό ναό από κάτοικο υπό της Αικατερίνης, χήρα Πλέσσα, κάτοικος Πύργου.

Στις 14 Νοεμβρίου 1960: Αίτηση της ενοριακής επιτροπής προς Μητρόπολη Ηλείας περί διενεργηθείσας δημοπρασίας για ενοικίαση του ισογείου του οικήματος του Ναού εν ονόματι του τελευταίου πλειοδότη, γεωργικού συναιτερισμού Κολιρίου 1.000 δραχμών έκαστον χρόνον για μια τετραετία.

Στις 7 Νοεμβρίου 1960 Εκκλησιαστικό συμβούλιο: Πρόεδρος Ιερέας Γεώργιος Μπαλοδήμος. Τακτικά μέλη: Αντώνιος Αθ. Στασινόπουλος, Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιωάννης Ν. Αντωνόπουλος και Κωνσταντίνος Διον. Γιωργαντόπουλος. Αναπληρωματικά μέλη: Βασίλειος Δ. Καρυδάκης, Νικόλαος Ευστ. Καλαθάς, Κωνσταντίνος Σοφ. Πατσούρης, Νικόλαος Γ. Κουρνούτος, Ιωάννης Παναγιωτακόπουλος, Αριστείδης Χρ. Τσετσόπουλος, Δημήτριος Χαρ. Μπούρας.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1960 /αρ. πρωτ.3667 η Μητρόπολη Ηλείας εγκρίνει την από 14/06/1960 αίτηση της ενοριακής επιτροπής.

Στις 10 Μαΐου 1960: Αίτηση της ενοριακής επιτροπής προς Μητρόπολη για έγκριση λιτάνευσης εικόνας Αγίου Νικολάου εις τόπον πανήγυρις και δια εσπέρας επιστροφής.

Μακαριστός Ιερέας Γεώργιος Μπαλοδήμος

Ιερέας Γεώργιος Μπαλοδήμος

Νικόλαος Μπαλοδήμος

Νικόλαος Μπαλοδήμος

Στις 24 Μαρτίου 1961: Έγκριση αναθεώρησης έργων από το Υπουργείο Παιδείας, προϋπολογισμός 15.000.

Στις 21 Ιουνίου 1961: Αίτηση παραίτησης  του Ξενοφών Γκογκάκη από τα καθήκοντα νεωκόρου.

Στις 26 Ιουνίου 1961: Έγκριση τοποθέτησης του Δημητρίου Τσαγκρή με καθήκοντα νεωκόρου.

Στις 24 Ιουλίου 1961: Αίτηση ενοριακής επιτροπής προς Μητρόπολη με υποβολή μελέτης κωδωνοστασίου και γυναικωνιτών.

Στις 12 Αυγούστου 1961: Υποβολή αιτήσεως από τη Μητρόπολη προς το Υπουργείο Παιδείας μελέτης ενορίας Κολιρίου.

Στις 31 Αυγούστου 1961 αριθ.πρωτ.88163/641: Έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας περί απόρριψης σχεδίων κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων ως αδόκιμα.

Στις 2 Νοεμβρίου 1961: Υποβολή από το εκκλησιαστικό συμβούλιο απαντά στα απορριφθέντα από το Υπουργείο Παιδείας σχέδια ανεγέρσεως κωδωνοστασίου όπου βεβαιώνει ότι ο Ναός λειτουργεί από το 1958 κανονικά.

Μακαριστός Ιερέας Γεώργιος Σταλιάς

Ιερέας Γεώργιος Σταλιάς

Στις 18 Δεκεμβρίου 1961: Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποστέλλει μελέτη αποπεράτωσης κωδωνοστασίου Αγίων Θεοδώρων.

Στις 14 Ιουνίου 1962 διορίζεται δεξιός ιεροψάλτης ο Πάνος Γκογκάκης στη θέση του παραιτηθέντα Ανδρέα Καυκανιώτη. Αριστερός ιεροψάλτης διορίζεται ο Νικόλαος Μπαλοδήμος.

Στις 18 Ιανουαρίου 1962 ο Ιερέας  Γεώργιος Μπαλοδήμος εξεδήμησε εις κύριον.

Στις 6 Οκτωβρίου 1962 Ιερέας τοποθετείται ο Γεώργιος Σταλιάς (παπά Σταλιάς), κάτοικος Κολιρίου έγγαμος.

Στις 10 Ιουνίου 1963 ο Ιερέας Γεώργιος Σταλιάς ζητά από την Μητρόπολη αντικατάσταση των παραιτηθέντων επιτρόπων Κων. Γεωργαντόπουλου και Βασ. Καρυδάκη από τους Διονύσιο Καλαθά και Ιωάννη Συλαϊδή.

Στις 25 Οκτωβρίου 1965: Αίτηση κατοίκου Κολιρίου στο Μητροπολίτη “όπως της επιτραπεί να οικοδομήσει ένα μικρό εικονοστάσιο (προσκυνητάρι) δια ιδίων εξόδων εις την ενταύθα θέση ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ κοινότης Κολιρίου, (περιοχή Μεσσαριά), όπου άλλοτε υπήρχε ομώνυμος Ιερός Ναός (χωράφι Γεωργούλη), ο οποίος είχε καταστραφεί επί τουρκοκρατίας”.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1965: Αίτηση του Ιερέα Γεωργίου Σταλιά προς Μητρόπολη Ηλείας  “όπως υποβάλει αντίγραφο της υπ’ αριθμό 105 πράξεως του εκκλησιαστικού συμβουλίου όπως εξουσιοδοτεί τον ταμία να μεταβεί και να εισπράξει από την τράπεζα Ελλάδος ποσό είκοσι χιλιάδων δραχμών (20.000), του Ελληνοαμερικανού αποστολέα Σπύρου Σκούρα για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων”.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1965: Μητρόπολη Ηλείας στο από 25/10/1965 αίτημα κατοίκου: “Επιτρέπομεν  την ανέγερση εικονοστασίου Αγία Τριάς Κολιρίου εις τιμήν και μνήμην, υπό τον όρο όπως το εικονοστάσιο ανεγερθεί τη υποδείξει του εκκλησιαστικού συμβουλίου υπό εμπείρου τεχνίτου ώστε να κατασκευασθεί καλλιτεχνικόν και με την ανέγερσή του να υπάγεται διαχειριστικώς εις τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων”.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1969: Υποβολή ονομαστικής κατάστασης διαμενόντων στο χωριό από τον Ιερέα Γεώργιο Σταλιά στη Μητρόπολη: 992 άτομα, 317 οικογένειες.

Το 1972 Ιερέας  τοποθετείτε ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Μιχαλάς.

Στις 01 Δεκεμβρίου 1972 Ιερέας τοποθετείτε ο αιδεδιμότατος Οδυσσέας Κουρκουτάς.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1972: Έγγραφο με αριθ. πρωτ.Κ.1717/2703 του Υπουργείου Οικονομικών προς Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων: “Ο αποβιώσας 3/1972 Φώτιος Θεοδ. Κωνσταντόπουλος, κάτοικος εν ζωή Πατρών δια της ύπερθεν ιδιογράφου αυτού διαθήκης όρισε δε περαιτέρω τα εξής: Το μερίδιον κληρονομίας εκ της πατρικής μου περιουσίας, δυνάμει της υπ’ αριθμόν 2014/29-7-1931 διαθήκης, ως ο συμβολαιογράφος λεπτομερώς αναγράφει εις έκτασιν, ελαιόδενδρα, οικίαν, κήπον εκ δύο στρεμμάτων κλπ., διαθέτω μετά τον θάνατο αμφοτέρων μας εις την Κοινότητα Κολλυρίου Πύργου Ηλείας και κατά προτίμηση εις την Εκκλησία Άγιος Θεόδωρος ίνα δια της εντατικής εκμεταλλεύσεως προσπορισθεί πόρους προς πλουτισμόν των εσωτερικών αυτής εγκαταστάσεων κλπ…”.

Μακαριστός Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Μιχαλάς

Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Μιχελάς - 1
Αγγελική Μπαλοδήμου

Αγγελική Μπαλοδήμου

Το 1974 Ιερέας τοποθετείται ο Σπυρίδων Μπρίμης.

Στις 9 Απριλίου 1980: Συνεδρίαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου εκ του προέδρου Πανοσιολογιοτατου Αρχιμανδρίτη Σπ. Μπρίμη περί αποδοχής και αναλήψεως εξ εμπορικής τραπέζης είκοσι χιλιάδων δραχμών (20.000), δωρεά του Βουλευτού Ηλείας κ. Αχιλλέα Μπουτουβή προς επισκευή του Ναού Προφήτη Ηλία λόγω ζημιών κατά τους καιρούς του σεισμού.

Στις 9 Μαίου 1983 ο Δημήτρης Τσαγκρής παραιτείται από τα καθήκοντα του νεωκόρου.

Στις 30 Μαίου 1983: Τοποθέτηση Ιερέα Αναστάσιος Παπασταύρου. Πρόσκληση “να παρευρεθεί ο Μητροπολίτης και να τοποθετήσει επίσημα τον παραπάνω Ιερέα καθώς και την άμεση εκχώρηση της δωρηθείσης κατοικίας της αειμνήστου Κατίνας Μπαλοδήμα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Ιερέα μας”.

Στις 31 Μαίου 1983 η Αγγελική Μπαλοδήμα διορίζεται νεωκόρισσα.

Στις 27 Νοεμβρίου 1983: Απόφαση του Μητροπολίτη: “προεχειρήσαμε Εκκλησιάρισσαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας την Αγγελική Μπαλοδήμου”.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1985: Αίτηση του Ιερέως Αναστασίου Παπασταύρου προς Μητρόπολη για τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας εις πρόναον για τον άξιο πρωτεργάτη και εμπνευστή Ηρακλή Καραχάλιο.

Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Μπρίμης

Μακαριστός Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Μπρίμης

ΠΡΑΞΗ 9

Σήμερον στο Κολίρι την 18 του μήνα Φλεβάρη του έτους 1985, ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 6 μ.μ. συνήλθε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας Αγίων Θεοδώρων Κολιρίου, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου, Ιερέως Αναστασίου Παπασταύρου και παρόντων όλων των μελών. Ο εφημέριος εισηγείται το θέμα της εντοιχίσεως αναμνηστικής πλάκας, εγγράφοντας εις αυτήν το όνομα του πρωτεργάτου και εμπνευστού της ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Κολιρίου, την οποίαν εισήγησιν έκανε ο Ιερεύς κατόπιν συναινέσεως όλων των ενοριτών, αναγνωρίζοντας τους κόπους του άξιου αυτού εργάτου της Εκκλησίας. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο αφού άκουσε μετά χαράς την εισήγησιν, αποφασίζει ομόφωνα όπως εντοιχιστεί η αναμνηστική πλάκα εις τον πρόναον δια τον άξιον πρωτεργάτην και εμπνευστήν Ηρακλή  Ι. Καραχάλιον και παρακαλεί το Σεβαστό Μητροπολιτικό Συμβούλιο όπως εγκρίνει την παρούσα πράξη.

Αφού ανεγνώσθει το παρόν υπογράφεται ως έπεται.

Ο Πρόεδρος
Τα μέλη

Παπασταύρου Αναστάσιος
Καραχάλιος Γεώργιος
Κούτρας Αναστάσιος
Κωνσταντόπουλος Σωτήριος
Μπούρας Δημήτριος

Στις 24 Μαΐου 1984: Αίτηση του Κοινοτικού συμβουλίου προς Εκκλησιαστικό συμβούλιο για παραχώρηση δωρεάν αγροτεμαχίου στη θέση Αγριλιές για δημιουργία κοινοτικού γυμναστηρίου.

Στις 22 Νοεμβρίου 1984: Αναφορά εφημέριου Αναστασίου Παπασταύρου προς Μητρόπολη για τη δωρεάν παραχώρηση αγροτεμαχίου προς τη Κοινότητα Κολιρίου για κοινοτικό γυμναστήριο.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1984 /αρ. 2536. Έγκριση δωρεάν παραχώρησης αγροτεμαχίου στη θέση Αγριλιές για δημιουργία Κοινοτικού γυμναστηρίου από τη Μητρόπολη Ηλείας.

Στις 5 Μαρτίου 1985/αρ.πρωτ.423. Από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων: “Σας πληροφορούμε ότι με την υπ’ αριθμό 9ην απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της 3ης/85 Συνεδριάσεως αυτού ενεκρίθη η υπ’ αριθμό 9η/85 πράξη σας περί εντοιχίσεως αναμνηστικής πλάκας εις τον πρόναον του καθ’ υμάς Ιερού Ναού με το όνομα του Ηρακλέους Ιωαν. Καραχάλιου, ως άξιου πρωτεργάτου και εμπνευστού δια την ανέγερσιν του καθ’ υμάς Ιερού Ναού”.                     

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Ηλείας Γ Ε Ρ Μ Α Ν Ο Σ

Τον Απρίλιο του 1985 τοποθετείται Ιερέας ο αιδεσιμότατος Ιωάννης Στεφανόπουλος.

Αιδεσιμότατος Ιωάννης Στεφανόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

Την 26 Μαρτίου 1993 στις 14:10 η Ηλειακή πρωτεύουσα δονήθηκε από συνολικά έξι σεισμούς, εκ των οποίων ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων κρίνεται από τεχνικό κλιμάκιο ακατάλληλος  από τις βλάβες που υπέστη,μέχρι αποκατάστασής τους. Οι θείες λειτουργίες πλέον τελούνται στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου (Κοιμητήριο) όπου και αυτός υπέστη ζημιές.

*Πηγή ενημέρωσης: Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Εντοίχιση αναμνηστικής πλάκας
20171116_110501

Τάφος Αριστοτέλη Διπλάρη

* Υποσημείωση 1: Διαθήκη Αριστοτέλη Διπλάρη: όπως προκύπτει από τα γεγονότα δεν έγινε πράξη καμία από τις επιθυμίες του εκλιπόντος (ενδεχομένως, λόγω της τότε υπάρχουσας δικαστικής διαμάχης): εικονοστάσι Αγιών Θεοδώρων, αγιογραφία Ιεράς Εικόνας Αγίου Ανδρέου (ο εκλιπών έχει ταφεί στο Α΄ Κοιμητήριο Πύργου, Ιερός Ναός Αγίων Πάντων, σε περίοπτη θέση).

Μικρή Εκκλήσια Αγίων Θεοδώρων (1843)

Στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα ο ενοριακός Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων, υπήρχε δασωμένος λοφίσκος και προϋπήρχε στο κέντρο μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στους ίδιους Αγίους, το οποίο κατεδαφίστηκε και χτίστηκε στη θέση του ο σημερινός Ναός.

Οι εικόνες που υπήρχαν μεταφέρθηκαν στον γυναικωνίτη του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και εκλάπησαν τη δεκαετία του 1970.

Οι παρακάτω εικόνες είναι απο το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων

Πηγή ενημέρωσης: Αναζήτηση στοιχείων, μαρτυρίες κατοίκων.

Εικόνα απο μικρό εκκλησάκι Αγίων Θεοδώρων (1843)
Εικόνα απο μικρό εκκλησάκι Αγίων Θεοδώρων (1843)

Σε αναζήτηση στοιχείων που έγινε στον @ρχειομνήμων (Γενικά Αρχεία του Κράτους) για διαφορετικό λόγο, στα Εκλογικά Λαδά, βρέθηκε ένα έγγραφο που αναφέρεται στις 2 Οκτωβρίου 1844, και δηλώνει την ύπαρξη Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων (όχι ο σημερινός ναός, δεδομένου ότι θεμελιώθηκε το 1910), όπου γινόταν διεξαγωγή εκλογών, με υπογραφή του Ιερέα (Ιωάννης Ταβλός), του πάρεδρου Θ. Βαρζελιώτη και γερόντων, που επιβεβαιώνει την παραπάνω μαρτυρία.

Πηγή ενημέρωσης: Γενικά Αρχεία του Κράτους, @ρχειομνήμων, Εκλογικά Συλλογής Γεωργίου Λαδά.

Εκλογικά Λαδά

ΕΚΛΟΓΙΚΑ-ΛΑΔΑ

Εξωκλήσι Του Προφήτη Ηλία

Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία υπήρχε στο κτήμα του Κωνσταντίνου Κράλη στην κορυφή στο βουνό του Αϊ-Λιά. Στις φονικές  πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία κάηκε.
Από ενέργειες του Εκκλησιαστικού συμβουλίου και την οικονομική βοήθεια των κατοίκων του χωριού, καθώς και από ανιδιοτελή εργασία τεχνιτών, ξαναχτίστηκε εκ θεμελίων σε μεγαλύτερη μορφή και ανήκει στην ενορία του χωριού Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων.

error: