Ηρακλής Καραχάλιος

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ – ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ, ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ

Ο Ηρακλής Ιωάν. Καραχάλιος γεννήθηκε στο Κολίρι Πύργου Ηλείας το 1890 και απεβίωσε το 1967.

Όταν τελείωσε το σχολείο (Σχολαρχείο), ύστερα από πρόσκληση του αδελφού του Σπ. Καραχάλιου, πήγε στην Αμερική, όπου σπούδασε την Αγγλική Γλώσσα καθώς και την Ζωγραφική και Αγιογραφία στην Σχολή Καλών Τεχνών.

Μετά το πέρας των σπουδών του παρέμεινε στην Αμερική έως το 1929 ασκώντας το επάγγελμα του Ζωγράφου-Αγιογράφου.

Στην συνέχεια επιστρέφει στην Ελλάδα (Κολίρι), παντρεύεται και αποκτά τρία (3) παιδιά.

Από φωτογραφίες που βρέθηκαν στο αρχείο του, φαίνεται ότι υπάρχουν τρεις (3) εικόνες του ΧΡΙΣΤΟΥ, του Αγ. Αθανασίου και του Αγ. Ανδρέα με την υπογραφή του, οι οποίες βρίσκονται σε εκκλησίες του Milwaukee των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Επίσης υπάρχουν δύο (2) εικόνες, η Αγ. Σοφία και ο Αγ. Σπυρίδων, οι οποίες βρίσκονται στην Εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων στο Κολίρι.

Κάποια τοπία και διάφορα άλλα έργα του βρίσκονται στην κατοχή συγγενικών του προσώπων.

Μεγάλη του επιθυμία ήταν η αποπεράτωση της Εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων της οποίας οι εργασίες είχαν ξεκινήσει από το 1910, αλλά λόγω των πολέμων είχαν σταματήσει. Με την προτροπή του και με την συμπαράσταση εκλεκτών Κολιραίων συνεργατών, μετά από πολύχρονες προσπάθειες, με ενδιαφέρον, ζήλο, εργασία και με τη βοήθεια όλων των συγχωριανών του, άλλοτε οικονομική και άλλοτε με την επίσκεψη των επιτροπών επί σειρά ετών στα σπίτια και στα αλώνια για τη συλλογή προϊόντων (σίτου, ελαίου, σταφιδοκάρπου) αλλά και με άλλες δραστηριότητες (λαχειοφόρους αγορές στα πανηγύρια του χωριού, εράνους), όπως προκύπτει από Ανακοινώσεις του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Κολλυρίου που έχουν διασωθεί και πολλών άλλων ενεργειών, το 1957 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγ. Θεοδώρων.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, ως γνώστης της Αγγλικής Γλώσσας, ασκούσε το επάγγελμα του καθηγητού σε φροντιστήριο το οποίο διατηρούσε με άδεια του Υπουργείου Παιδείας επί της οδού Επαρχείου 4β στον Πύργο.

*Πηγή ενημέρωσης: τα παιδιά του, οι Ανακοινώσεις του συλλόγου καθώς και 2 δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων ο Ηρακλής Καραχάλιος υπήρξε ένας ταπεινός άνθρωπος, καλλιεργημένος και μπροστάρης στην προσπάθεια να τελειοποιηθεί η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Επίσης παρέδιδε μαθήματα της  Αγγλικής γλώσσας στα παιδιά του χωριού ενίοτε αφιλοκερδώς.

 *Πηγή ενημέρωσης: Μαρτυρίες κατοίκων.

Ηρακλής Καραχάλιος

Άγιος Σπυρίδωνας

Άγιος Σπυρίδων

Αγία Σοφία

Αγία Σοφία

Ανακοινώσεις Συλλόγου Φιλοπρόοδων Κολλυρίου

Ανακοίνωση Συλλόγου Φιλοπροόδων - 1
Ανακοίνωση Συλλόγου Φιλοπροόδων - 2
error: