Σκοπός & Στόχος

Σκοπός

Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με στόχο την βαθύτερη γνωριμία με τον τόπο στον οποίο ζούμε. Η γνωριμία ξεκινά με την γενική περιγραφή του χώρου και του ιστορικού της ονομασίας του χωριού «Κολίρι», σε συσχετισμό με την ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας, και της πρωτεύουσάς του στην οποία σήμερα ανήκει διοικητικά.

Η ιστορία του χωριού παρουσιάζεται με την παράθεση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή του Κολιρίου αλλά και των γειτονικών περιοχών με βασική αναφορά την πόλη του Πύργου και τις περιοχές της Ήλιδας. Το χρονικό πλαίσιο της παρουσίασης ένα μεγάλο εύρος που περιλαμβάνει την περίοδο της Φραγκοκρατίας, της Οθωμανικής κυριαρχίας αλλά και της Βενετοκρατίας, την ιταλική και γερμανική Κατοχή μέχρι τις μέρες μας.

Η παρουσίαση αυτή δεν κάνει επιστήμη ούτε διεκδικεί την αντικειμενική αλήθεια, η οποία είναι ανέφικτος στόχος, ωστόσο η παράθεση των γεγονότων και των απόψεων των πρωταγωνιστών της ιστορίας καθώς και η αποστασιοποίηση από αυτά εξασφαλίζει την ουδετερότητα και την αμεροληψία.

Για τον σκοπό αυτό οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από έγγραφα υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών, το Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας, το ΓΕΕΘΑ/ Στρατολογικό γραφείο Πατρών, δημοτικές αρχές, μητροπόλεις. Εφορεία αρχαιοτήτων. Μεγάλο μέρος της περιγραφής προέρχεται από κείμενα ιστορικών, οι οποίοι αναφέρονται εκτενώς στην περιοχή και στο χωριό ειδικότερα. Τέλος πηγή πληροφοριών αποτέλεσαν οι μαρτυρίες και οι περιγραφές των κατοίκων οι οποίοι περιγράφουν τα γεγονότα όπως τα έζησαν ή τα γνώρισαν μέσα από τις αφηγήσεις των προγόνων τους.

Σε ειδική ενότητα παρουσιάζονται τα πρόσωπα που έπεσαν υπέρ πατρίδος ή προσέφεραν ανιδιοτελές έργο στο χωριό

Αναζητήθηκε φωτογραφικό υλικό, κυρίως από παλαιότερες εποχές, από εορταστικές εκδηλώσεις του χωριού, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και σχολικές γιορτές, τέλεση μυστηρίων, πανηγύρεις, γεωργικές εργασίες (τρύγος και πάτημα σταφυλιού, μάζεμα ελιάς και λιώσιμο παστού, κατασκευή σπιτικού σαπουνιού, χυλοπίτας, τραχανά, αγροτικές περιοχές του χωριού, βουνού και κάμπου με τα αγροτόσπιτα). Οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα, από τα οποία πολλά δεν ζουν πλέον, σε πολλές από τις παραπάνω εκδηλώσεις και «μιλούν» με τον πιο παραστατικό τρόπο για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Πρόθεση του διαχειριστή της σελίδας ήταν η συλλογικότητα. Για το λόγο αυτό υπήρξε έντυπη ενημέρωση στα καταστήματα για ενημέρωση των κατοίκων του χωριού, για το όλο εγχείρημα. Η διαδικασία της αναζήτησης φωτογραφιών ήταν δύσκολη (λόγω της εποχής), όμως κατέστη δυνατή χάρη στην συνεισφορά κάποιων κατοίκων του χωριού, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και θέλησαν να προσφέρουν το φωτογραφικό υλικό το οποίο κατείχαν. Το υλικό αυτό μετά από την απαιτούμενη, για τις ανάγκες του ιστολογίου, επεξεργασία, επεστράφη στους κατόχους του. Επομένως οι φωτογραφίες που παρατίθενται σε κάθε ενότητα καθώς και στη συλλογή, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο προσωπικής επιλογής, αλλά καθορίζονται κυρίως από το διαθέσιμο υλικό.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των φωτογραφιών έχουν ληφθεί υπόψη οι συμβουλές Νομικού σχετικά με τους περιορισμούς που επιβάλλει ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο σε πολλές από αυτές τις φωτογραφίες είναι αδύνατη η εφαρμογή του νόμου, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να υπάρχει η έγκριση από τους επιζώντες, αφού ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων δεν ισχύει για τους αποθανώντες.

Ο ιστότοπος δεν στοχεύει σε κανένα οικονομικό όφελος, το περιεχόμενό του έχει ελεγχθεί από νομικό και δεσμεύεται για την απόσυρση φωτογραφικού υλικού σε περίπτωση οποιασδήποτε ένστασης που αφορά την αποτύπωση ζώντων προσώπων.

Χωριό Κολίρι - 1

Στόχος

Στόχος του διαχειριστή του ιστότοπου είναι ο συνεχής εμπλουτισμός του με καινούρια στοιχεία και πληροφορίες όχι μόνο στο υπάρχον υλικό, αλλά και σε μελλοντικά γεγονότα. Έτσι η ενημέρωση θα διευρύνεται σε κοινωνικά γεγονότα και ζητήματα ώστε η σελίδα να αποτελεί πηγή πληροφόρησης για τους κατοίκους του χωριού, τους ετεροδημότες και τους ομογενείς. Για τον σκοπό αυτό η σελίδα έχει ελεύθερη πρόσβαση. Παράλληλα σχεδιάζεται η μελλοντική προβολή της σε προτζέκτορα σε κατάστημα του χωριού, ώστε να την παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν και όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (κυρίως οι ηλικιωμένοι).

Θα ήταν σημαντική συνεισφορά η οποιαδήποτε βοήθεια συγχωριανών σε φωτογραφικό υλικό, ή και μαρτυρίες σχετικά με την ιστορία του τόπου μας. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να αποσταλούν στο διαχειριστή της σελίδας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, για επεξεργασία και αξιολόγηση, όπως και προτάσεις, εισηγήσεις, κριτική και παρατηρήσεις.

Στη σελίδα αυτή δεν θα υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού. Ωστόσο, θα υπάρξει μία υποσελίδα, στην οποία θα είναι δυνατή η παράθεση σχολίων από τους χρήστες.

Παράλληλα η εργασία αυτή θα καταχωρηθεί σε μορφή βιβλίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου, σε PDF μορφή, στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών, σε ψηφιακή μορφή στη Βιβλιοθήκη των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στο Δήμο Πύργου/Τοπική κοινότητα  και στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Κολιρίου.

Φιλοδοξία και ευσεβής πόθος είναι να παραμείνει η ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και, στο άμεσο μέλλον, να διευρυνθεί η διαχείρισή της και σε άλλους συγχωριανούς, εφόσον αυτοί ενδιαφέρονται και το επιθυμούν

Χωριό Κολίρι - 2

Ευχαριστίες

Την αναζήτηση τεκμηρίων, βιβλιογραφικών αναφορών και άλλων πηγών καθώς και την καταγραφή και επεξεργασία των κειμένων, είχε ο Γεράσιμος Κ. Φωτόπουλος.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στους φορείς που παραχώρησαν το αρχειακό υλικό:

 • Ιερά Μητρόπολη Ηλείας
 • Δήμος Πύργου / Ληξιαρχείο
 • Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας
 • Την νομικό κα. Ευτυχία Αντωνακοπούλου για την ανιδιοτελή προσφορά της (νομικές υπηρεσίες)
 • Την διευθύντρια της Δημόσιας βιβλιοθήκης Πύργου, κα. Φανή Καραχάλιου
 • Την κα. Νίκη Κατσιάπη της Δ.Βιβλιοθήκης Πύργου
 • Αβάθμια εκπση Ηλείας / 5ο Δημοτικό
 • Ελληνική Εταιρία τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης
 • ΓΕΕΘΑ/Στρατολογικό γραφείο Πατρών
 • Γενικό Επιτελείο Στρατού/ΔΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ/ΥΕ/2
 • Τον κ. Δημάκη για τις πολύτιμες πληροφορίες του
 • Τον κ. Ιάκωβο Φωτιάδη

Ευχαριστώ την οικογένεια πεσόντα υπέρ Πατρίδος για το φωτογραφικό υλικό.

Ευχαριστώ τους συγχωριανούς μου οι οποίοι προσέφεραν φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες προσωπικές ή τα ακούσματα από τους προγόνους τους.

Πηγή ενημέρωσης φωτό, Εφημερίδα Πρώτη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Κ. Γεώργιο Παρρά, προγραμματιστή της ιστοσελίδας, για το προσωπικό του ενδιαφέρον, πέρα και πάνω από τα όρια της επαγγελματικής μας συνεργασίας.

Αγάπης μείζονος, αντίδωρο ελάχιστο

στην ιερή μνήμη της αλησμόνητης μητέρας μου, Ιωάννας Καραχάλιου Φωτοπούλου

error: